Makáme naplno! Objednávky expedujeme do 24 hodin!

Závislost u teenagerů - Alkohol a drogy

Alkohol i drogy jsou v dnešní době snadno dostupné našim teenagerům v obchodech, na ulicích, v barech. Občas i když rodiče vychovávají své děti správně, nelze je zcela ochránit před nástrahami zvenčí. Podle odhadů až 90% mladých lidí s alkoholem a drogami experimentuje, zkouší jejich. Všichni známe případy z televizních zpráv, kdy se středoškoláci napijí k smrti nebo skončili závislí na drogách. Vznik alkoholismu, zda drogové závislosti však není jednorázová záležitost. U mladých závislost vzniká spíše - u 15-letého člověka je to zhruba za období půl roku a více, u dospělého trvá vznik závislosti většinou až roky. Jaké jsou hlavní faktory při vzniku závislosti?

  • biologické předpoklady - chemická závislost může být spojena i s genetikou. Některé děti podlehnou závislosti spíše než jiné. V protidrogových a protialkoholních centrech je až polovina pacientů s alespoň jedním závislým rodičům. Při obou závislých rodičích se riziko ještě zvyšuje
  • tlak z okolí teenagera - každý mladý člověk se hledá a stejně hledá místo, kde by zapadl. Touží po své partii, okruhu lidí, v němž je plně akceptován a uznávaný. Pokud je ve skupině, která zkouší drogy, zda alkohol, je vysoce pravděpodobné, že jejich vyzkouší i jednotlivec. I když by se v jiné situací k takovým činem neodhodlal
  • vliv rodičů na dítě - postoj rodičů vůči drogám a alkoholu velmi ovlivňuje chování jejich dětí. Děti napodobují své rodiče - pokud na rodinné oslavě tečou litry alkoholu, pokud otec veze rodinu domů, i když si trochu vypil, pokud si matka po práci každý večer nalije víno a zakouřit cigaretu, aby zapomněla na pracovní stres, je pravděpodobné, že dítě tyto vzorce chování bude opakovat, řešit své problémy alkoholem, zda alkohol ve společnosti považovat za přirozenou věc. Často i rodiče napomohou sehnat alkohol na tínedžerskou oslavu, a tak vlastní děti vystaví nebezpečí
  • milníky a krize v životě - bez ohledu na věk, každý člen rodiny se musí vyrovnávat s rodinnými krizemi a problémy, s rozvodem, stahováním, novým prostředím, chorobami či vlastním dospíváním - každé těžké období představuje vhodné prostředí pro vznik závislosti, hlavně pokud dítě nenajde dostatek pochopení a podpory doma
  • depresivní stavy - puberta je období velkých změn, tělesných i duševních a určitý stupeň deprese je zcela běžný. Vznikající problém rodiče mohou zaznamenat z chování svého dítěte a tak zabránit sklonu k příležitostné nebo pravidelné konzumaci alkoholu, či drog. Příznaky deprese jsou různé, například slabá koncentrace, denní snění, impulzivní chování, zhoršení známek, změny denních návyků. V pozdějším stádiu to může být agresivita, náladovost, ztráta zájmu o školu. V závěrečném stádiu deprese může být dítě již závislé na alkoholu či drogách, může trpět anorexií či sklony k sebevraždě, ztrácí hodnoty, otevřeně se bouří. 
  • vztah mezi rodiči a dětmi - je také důležitý aspekt při vzniku závislosti. Pokud je dítě zanedbávány, rodiče nemají kvůli práci, či jiným povinnostem dostatek času, nevytvářejí kvalitní rodinné prostředí, nemají čas, či potřebu kontrolovat dodržování pravidel, to vše dává dítěti možnost experimentovat s věcmi, se kterými by rodiče nesouhlasili. Může jít jen o nudu a přebytek volného času, ale také o potřebu rebelovat, upoutat na sebe pozornost dospělých.

Je velmi obtížné určit, jaký přístup k teenagerovi je správný a vhodný. Jak budovat důvěru a vytvořit prostředí pro jeho zdravý vývoj? Jak se naučit věřit svému dítěti, že se ve vážných věcech rozhodne správně? Neexistuje univerzální odpověď.

"Rodiče jsou většinou buď příliš přísní nebo příliš tolerantní, protože upřímně věří, že je to ta nejlaskavější věc, kterou mohou pro své děti udělat. Chování dětí je však ovlivněny jejich vlastním vnímáním pravdy, a ne tím, co pravda ve skutečnosti je. Nemůžeme si dovolit slepě věřit, že v naší rodině se to nemůže stát " (Dr. Stephen Glenn)  

V každém případě je důležitá prevence. Testy na drogy, zda alkohol tester jsou již téměř běžnou výbavou všech školských zařízení. Pedagogové dbají na kontrolu své žáky a bohužel, ne vždy jsou výsledky testů negativní. Pokud Vaše rodinné vztahy dospěli do stádia oslabené důvěry, také můžete využít náš sortiment a zakoupit si alkohol tester, zda drogový test na různé typy drog, kterými víte ověřit přítomnost nechtěných látek v těle Vašich dětí. Ale samotné "hraní si na policistu" dítěti nepomůže. Pátrejte po příčinách, ne po důsledcích, nebojte se vyhledat odborníka - psychologa, či sociálního pracovníka, snažte se pochopit své dítě, všímejte si ho a společně hledejte správnou cestu.