Makáme naplno! Objednávky expedujeme do 24 hodin!

Co možná (ne) víte o alkoholu

Přinášíme zajímavé pikantnosti o alkoholu.

Někteří vědci tvrdí, že alkoholismus souvisí do jisté míry i s genetikou. Nizozemští vědci zastávají názor, že za sklon k alkoholismu může jeden gen. Ale nezanedbatelný je určitě i životní styl. Znáte ten příběh? Dva bratři vyrostli s rodiči - alkoholiky. Jeden z nich nepil vůbec a druhý byl také alkoholik. Když se prvního zeptali, proč nepije, odpověděl: "Vy byste pili, kdybyste měli takových rodičů?" Když se druhého zeptali, proč pije, odpověděl: "Vy byste nepili, kdybyste měli takových rodičů?". Pokud ovlivňuje touhu po alkoholu genetika, tak není rozhodujícím faktorem.

Alkohol je už s námi více než 9 tisíc let. V Číně se našly takto staré nádoby s sedlinou alkoholu na dně. Mezi řekami Eufrat a Tigris zase vyráběly z kvašeného obilí alkoholické nápoje. Zato chléb začali lidé údajně péct až o 2000 let později. Je jasné, co bylo v té době přednější :)

Už v ústech se začíná alkohol vstřebávat do krve.

Ženy snášejí alkohol mnohem horší než muži. Důvod je zdravotní - mají jen poloviční hladinu enzymu, který je zodpovědný za odbourání alkoholu z lidského těla.

V medicíně se alkohol používá také v rámci léčby - například jako protijed při otravě metylalkoholem.

Odborníci tvrdí, že časté požívání alkoholu může u žen zvýšit riziko výskytu rakoviny prsu.

Je pravda, že od piva roste břicho? Ne. Pivo má méně kalorií než například kofola. Z piva však i tak tloustneme, protože podporuje chuť k jídlu.

Chcete-li zmírnit následky večerního pití, nelze zapomínat na dostatek vody, protože alkohol dehydruje organismus.

Alkohol lidé pijí, aby se v zimě zahřály. Účinek je však opačný. Alkohol teplo z těla uvolňuje. Roztahuje cévy, což na chvíli může působit jako teplo, ale pro organismus jsou to velké ztráty a člověk se jednodušší podchladí.

Špatná zpráva pro dámy - časté holdování alkoholu podporuje tvorbu nehezkých červených žilek na obličeji a celkově oslabuje pokožku.

Pokud trpí člověk kožními onemocněními jako psoriáza, akné, ekzémy a podobné, alkohol mu nemoc může zhoršit.

Přílišné množství alkoholu ovlivňuje správné vstřebávání zinku, což vede k slabší imunitě - a tím pádem k častějším infekcím. Také může způsobit větší sklon k tvorbě modřin, kvůli nedostatku vitaminu B.

Tak či onak, pokud již nevíte odolat, pijte s mírou. A pokud pijete, neměl by ve vaší výbavě chybět kvalitní alkohol tester, díky kterému bude Vaše pití vždy bezpečné.