Makáme naplno! Objednávky expedujeme do 24 hodin!

Zásady péče o alkohol tester

Alkohol tester je jemné elektronické zařízení, jehož nejdůležitejší součástí je senzor. Táto část zařízení zajišťuje jistotu a přesnost, která je od přístroje vyžadována. Pokud máte alkohol tester využívající starší technologii – polovodičové senzory, nebo novější – elektrochemické senzory, péče o přístroj je v podstatě stejná.

 

Skladování alkohol testeru

Samotný senzor podléhá mnohým vlivům. Pro jeho správné fungování třeba dodržovat i určitá pravidla skladování alkohol testeru. Nejdůležitejším parametrem je skladovací teplota. Každý alkohol tester má svou individuální skladovací teplotu, kterou je třeba dodržovat. V případě potřeby uvádíme na naší stránce skladovací teploty při každém alkohol testeru z naší nabídky. Nedoporučujeme nechávat alkohol tester v autě. V případě velkého chladu, či naopak tepla, může dojít k poškození alkohol testeru.

Alkohol tester byste neměli nechávat ani v prašném či vlhkém prostředí. Také prostředí ve kterém jsou alkoholové, benzínové a podobné výpary, ovlivňují negativně fungování senzoru.

nahlad prislusenstvo

 

Používejte pouze alkalické baterie

Alkohol tester potřebuje pro své fungování velký a okamžitý výdej energie. Tento výdej dokážou spolehlivě zajistit alkalické baterie (v označení se používá písmeno L). Ostatní baterie jako např. zinkové nebo nabíjecí, nemají potřebnou kapacitu pro okamžitý výdej. To způsobuje nepřesné výsledky nebo samovolné vypínaní zařízení během dechové zkoušky. V nejhorším případě mohou tyto slabší baterie vyhodnotit zbytkový alkohol jako 0,00‰.

 

Upozornění k provedení dechové zkoušky

Nefoukejte do alkohol testeru 15 minut po pití jakýchkoliv nápojů, po jídle, žvýkačce, mytí zubů a podobně. Počkejte alespoň 10 minut po kouření. Nedodržením těchto pokynů mohou být zkreslené výsledky z měření. Zbytky jídla, alkoholu a kouře v ústech mohou zničit senzor alkohol testeru.

 

Pravidelná kalibrace

Pravidelná kalibrace je nejdůležitější úkon pro správné fungování alkohol testeru. Naše doporučení je posílat přístroj na kalibraci každých 6 měsíců. Kalibrace je kontrolní proces. Tester se v kalibračním režimu díky přesné koncentraci alkoholu nastaví. Následným proměřením se překontroluje přesnost měření. Výsledkem je nastavení přístroje tak, aby prováděl měření v přijatelných odchylkách (individuálně – dáno výrobcem). Během celého tohoto procesu nedochází k žádným technickým (servisním) zásahům a vylučuje se možnost poškození. Výsledkem je jistota, že alkohol tester je v pořádku.

protokolnahlad

 

Kdy třeba alkohol tester kalibrovat?

  • Doporučená doba kalibrace je každých 6 měsíců
  • Doporučujeme kalibrovat alkohol tester po 500 měřeních od poslední kalibrace
  • Sám alkohol tester vyžaduje kalibraci
  • Alkohol tester se nesprávně použil nebo uskladnil
  • Při prokazatelně opilé osobě ukazuje alkohol tester výsledek 0,00‰
  • Při prokazatelně střízlivé osobě ukazuje alkohol tester výsledek více než 0,00‰
  • Při přesáhnutí měricího rozsahu zařízení

 

Dodržování hygieny

Základní hygienické principy se při používaní alkohol testerů dosahují čistými a hygienickými náustky. Ty rozdělujeme do čtyř základních kategorií:

  • Originální náustky – jsou balené samostatně a jsou určené přímo pro konkrétní typ alkohol testeru
  • Náhradní náustky balené samostatně – při používaní náhradních náustků je důležité mít alespoň jeden originální náustek (ve většině případů); náhrada se vkládá na/do originálního náustku
  • Náhradní náustky balené hromadně – při používaní náhradních náustků je důležité mít alespoň jeden originální náustek (ve většině případů); náhrada se vkládá na/do originálního náustku; náustky nejsou zabaleny zvlášť
  • Náustky pro pasivní měření – při používaní těchto náustků nepřichází testovaná osoba do fyzického kontaktu s náustkem (resp. testerem); výsledky jsou vě většině případů vyhodnocené bez přesné hodnoty (vyhodnocuje se pouze, zda je ve vzorku přítomen alkohol nebo ne)

Při používaní zařízení při více  lidech doporučujeme samostatně balené náustky (ať už originální nebo náhradní). V případě provádění dechové zkoušky při zaměstnancích má každý možnost rozbalit si samostatně náustek. Tehdy je zachována jistota, že náustek nebyl použit a ani nikým jiným chycen.

Pro dodržení nejvyšších hygienických zásad doporučujeme využívat sterilizační kufřík. Jeho hlavní funkcí je usmrcování virů a bakterií v elektronických zařízeních použitím UV záření a ozonu.

sterilizacny_kufrik