Makáme naplno! Objednávky expedujeme do 24 hodin!

Poradna

Otázka od Petra:

Dobrý den! Stala se mi taková věc - při kontrole v zaměstnání jsem nadýchal 0,2 promile. Nic jsem nepil, takže vím, že alkohol tester nemohl měřit správně. Technik ode mě chtěl podpis, že jsem nadýchal, toto jsem však odmítl podepsat ... vždyť vím, že jsem nepil. Přesto mi chce zaměstnavatel strhnout z platu, jako kdybych alkohol opravdu požil. Co mohu dělat?

 

Odpověď:

Pane Petře, pokud jste nic nepodepsali, udělali jste dobře. Podepsáním byste měření potvrdili a souhlasili jste s ním. Pokud jste si jistý, že jste nepil, ale alkohol tester ukazuje opak, požádejte o krevní zkoušku u lékaře. Pokud se potvrdí, že jste nepil, zaměstnavatel je povinen náklady na lékaře uhradit. Také je důležité zjistit, zda má používaný alkohol tester platný kalibrační protokol. Kalibrací se tester pravidelně kontroluje a nastavuje, aby měřil správně. Při nedodržení kalibračních rozestupů (při většině orientačních testerů je to 6 měsíců), alkohol tester nemusí vykazovat správné hodnoty .Před každým měřením máte pravo požádat o nahlédnutí do kalibračního protokolu.

Vyvozovat pracovně právní důsledky při prokázaném požití alkoholu je možné pouze v případě důkazního alkohol testeru - tedy takového, který má platný nejen kalibrační protokol, ale také certifikát o ověření od České legální metrologii. Tento rovněž musí být aktualizován každých 6 měsíců a i do tohoto dokumentu máte právo nahlédnout. V případě, že Váš zaměstnavatel disponuje pouze orientačním testerem na alkohol a výsledek nebyl potvrzen důkazním alkohol testerem nebo krevní zkouškou, nemá právo uplatňovat žádné sankce, před soudem by neobstál.

Abych to shrnul, v první řadě doporučuji zjistit, zda máte v práci orientační nebo důkazní alkohol tester a zda má platný kalibrační protokol, případně certifikát o ověření. V případě, že nemá, určitě namítejte na  nespolehlivost alkohol testeru a právní neprůkaznost výsledku měření.

Vaše dotazy čekáme na emailové adrese objednavky@tester.cz. Do předmětu zprávy uveďte heslo "Poradna".