Makáme naplno! Objednávky expedujeme do 24 hodin!

Tester měří alkohol i když jsem nic nepil!

Vzácně se při používání alkohol testeru stane, že po dechové zkoušce zařízení vyhodnotí pozitívní výsledek na přítomnost alkoholu i při osobě, která žádny alkohol nepožila. Jak je to možné? S největší pravděpodobností se v ovzduší nacházejí prvky alkoholu. Senzor je citlivou součástí alkohol testeru, která může dokonce zachytit i stopové prvky alkoholu ze svého okolí. Jak se vyvarovat zavádějícím výsledkům?

Začněme příkladem klasické dezinfekce na ruce. Dezinfekce na ruce funguje na bázi alkoholu. Pokud si před provedením dechové zkoušky takovou dezinfekcí vydezinfikujete ruce, případně někdo jiný v místnosti, třeba počítat s tím, že senzor může zachytit stopové prvky alkoholu nejen na vašich rukou, ale i ve vnějším ovzduší (pokud prostor není větraný). Po dezinfekci v uzavřeném prostoru, doporučujem počkat  10 - 15 minut, dokud se provede dechová zkouška pro dosažení co nejpřesnějšího výsledku. Rovněž doporučujeme daný prostor vyvětrat.

Alkohol tester může zachytit alkohol i z jiných látek než je jen dezinfekce. Nejčastěji jde o různé chemické látky, ve kterých výparech se nachází alkohol. Při kontrole zaměstnaců pracujúcich v takovém prostředí doporučujeme provádět dechovou zkoušku mimo dosah těchto výparů nebo v exteriéru.

3820_redux

V domácnostech nedoporučujeme nechávat alkohol tester například v baru, při načatých lahvích s alkoholem. Při použití může na senzoru zůstat stopové množství alkoholu a vyhodnocení dechové zkoušky nemusí odpovídat realitě. Rovněž dlouhodobé uskladnění zařízení v takovém prostředí, může mít fatální následky pro senzor čímž se celý alkohol tester stane nefunkčním. Při takové situaci by byl potřebný servísní zásah pro obnovení přesnosti a funkčnosti.

Pokud jsou vyloučeny všechny možnosti, že by se alkohol mohl vyskytovat v ovzduší s alkoholovými výpary, třeba vyměnit originální náustek (ne náhradu). V takovém náustku může také zůstat stopové množství alkoholu z předchozích pozitivních měření. Alkohol může ve výjimečných případech zůstat i na senzoru. Při takovém podezření doporučujeme dát tester do větraného prostředí a dechovou zkoušku zopakovat nejdříve o 30 minut.

alcoscan

Způsob jak vyloučit poškození alkohol testeru nebo senzoru je pokusit se provést dechovou zkoušku v exteriéru, na čerstvém vzduchu. Venkovní teplota by neměla být nižší než 5°C.

V případě, že vám naše rady nepomohly a spolehlivost alkohol testeru je i nadále sporná, zašlete přistroj na kontrolu do našeho kalibračního střediska.