Makáme naplno! Objednávky expedujeme do 24 hodin!

Kalibrace alkohol testerů

Na našich stránkách prodáváme mnoho kvalitních alkohol testerů. Pro větší přehlednost je máme rozděleny do kategorií v závislosti na jejich používání: osobní, firemní, profesionální, důkazní. Od kategorie firemní a výše musí být kalibrovány testery každých 6 měsíců. Testery pro osobní používání nemusí zcela dodržovat tento časový interval kalibrace, ale my to určitě doporučujeme. Proč? Zde je hned 5 důvodů, kvůli kterým by se měly osobní alkohol testery pravidelně kalibrovat.

 

Důvod č.1: Jistota a přesnost

V podstatě vždy, když si kupujeme nějaké zařízení, očekáváme od něj, že bude delší dobu dobře fungovat. Totéž platí i o testerech, což je velmi jemná elektronika. Jejich nejdůležitější a nejcitlivější část je senzor. Tento senzor je citlivý na mnoho vjemů: nesprávné používání, nesprávné uskladnění, dokonce i na dlouhé nepoužívání. Senzor se může i díky těmto vlivům rozladit a právě kalibrace ho často dokáže dát do původního (fungujícího) stavu.

 

Důvod č.2: Zbytkový alkohol

Osobní alkohol testery se z velké části využívají hlavně kvůli odhalení zbytkového alkoholu v dechu. Ve většině případů měření potřebujeme zjistit, kdy a zda si můžeme sednout za volant po prohýřené noci. Dlouho nenakalibrovaný alkohol tester může mít s nižšími hodnotami problém a může ukázat 0,00 ‰, zatímco důkazní tester policie zachytí i tyto nízké hodnoty přesně a ukáže např. 0,10 ‰.

 

Důvod č.3: Víkendová zábava

Představte si situaci, že jste přišli na větší chatu s přáteli. Baví se spolu okolo 20 lidí a sedm jsou řidiči. Přijde ráno a třeba zjistit kdo a kdy odjede. Všech sedm foukne do testeru, zjistí, že je třeba počkat. O hodinku-dvě zopakují měření aby zjistili, že už mohou řídit. Během 3-4 hodin bylo provedeno 14 měření. V průběhu týdne si majitel alkohol testeru udělal několik měření a možná ještě i udělá. Doporučený limit na měření pro osobní alkohol testery je cca 25 měření za týden. Tímto pádem jsme se dostali za hranici doporučeného počtu měření. V následujícím týdnu již nemusí být tester naprosto přesný kvůli rozladěný senzoru, který v krátkém čase absolvoval svůj týdenní limit.

 

Důvod č.4: Zapomněl jsem si / Nechal jsem si svůj tester v autě

Mnoho lidí si své osobní alkohol testery nechává v autě, protože právě tam je nejvíce potřebuje. Takové uskladnění v žádném případě nedoporučujeme! Vhodná skladovací teplota běžného osobního alkohol testeru je cca 0 °C - 40 °C. Zima a léto může mít pro tester fatální následky. V autě bývá v těchto rizikových obdobích podobná teplota jako venku pokud je zima, v létě i o několik stupňů více. Tyto extrémní podmínky tedy v žádném případě neprospívají senzoru a mohou ho dokonce úplně vyřadit z provozu. V těchto případech kalibrace často pomůže testeru opět se vzchopit.

 

Důvod č.5: Nesprávné jsem použil svůj tester

15-20 minut po jídle, pití a kouření by se nemělo provádět měření. Nejenže tyto věci mohou zkreslit výsledky měření, ale dokáží i rozladit senzor. To znamená, že odchylka daná výrobcem se může dvoj až trojnásobně zvýšit (místo 5% až 10 nebo 15%).

 

Kalibrace je dobrá věc. Udržuje tester v kondici a vy víte, že se na něj dá spolehnout. Dokáže vyřešit nepřesné výsledky z měření, kdy například tester ukazuje 0,0 ‰ při přítomnosti alkoholu v dechu a opačně. Přitom finančně není pravidelná kalibrace náročná věc. Pokud bychom cenu porovnávali s tím, že bychom měli pozitivní výsledek při policejní dechové zkoušce, tak cena pokuty a času investovaného do znovuzískání řidičského oprávnění jsou nesrovnatelně vyšší.