Makáme naplno! Objednávky expedujeme do 24 hodin!

Alkohol na pracovišti

Hlavní důvody konzumace alkoholu na pracovišti

Platí obecně známé pravidlo: kdo s alkoholem v práci začne, nečeká ho nikdy nic dobrého. V případě konzumace alkoholu v práci jsou sankce velmi tvrdé, co si bohužel zaměstnanci dané firmy zřejmě neuvědomují. Současní zaměstnavatelé si s tímto problémem nevědí rady, i když jde obvykle z jejich strany o hlavní důvod, proč zaměstnanec začne pít alkohol v práci. K hlavním příčinám pití alkoholu na pracovišti patří několik velmi důležité aspekty, kterým se dá jednoduše zabránit při dobré týmové spolupráci mezi nadřízeným a jeho podřízeným:

  1. Nadměrný stres, který nemá konce. 21. století patří k nejkritičtějšímu období. Nestíháme práci, všechno je hektické a nevíme, co dřív udělat. Následně vzniká dlouhotrvající stres, který někteří zaměstnanci řeší alkoholem. Samozřejmě se tím nic nevyřeší. V tomto případě si musíte umět uspořádat myšlenky a černým vyznačit priority a činnosti, které jsou pro vás důležité a musíte je zvládnout. Určitě to není konec, stres můžete hravě vyřešit, když si doslova a do písmene dupnete a řeknete si, že všechno se dá vyřešit i bez stresu.

  2. Velký objem práce, který nelze zvládnout za jeden den či v termínu, který byl předem dán. Dostanete spoustu úkolů a ne vždy jde o aktivity, které jsou jednoduché, ztratíte dokonce dobrý pocit z práce. Pokud si nejste jisti, že práci zvládnete provést do termínu, který musíte splnit, raději se předem zeptejte vašeho nadřízeného, ​​zda se s tím nedá něco dělat. Komunikací vyřešíte jakýkoliv problém. Dohoda je v kterékoli práci nesmírně důležitá, právě tou se buduje dobrý kolektiv a tím pádem jsou i lepší hmatatelné výsledky.

  3. Cestování, práce mimo domov. Nejednou se stává, že musíme cestovat za prací do sousedních zemí a v horších případech i na opačný konec světa. Netřeba hned podlehnout síle alkoholu a propadnout mu na celé čáře. Časté rozhovory s rodinou a přáteli vám dodají nové myšlenky a lepší náladu. Sklenku dobrého vína může pomoci, ale není nic lepšího, než slyšet hlas svých dětí, případně partnera. Nebojte se konverzovat o jakýchkoli problémech, které vás trápí a řekněte si i zážitky, které jste zažili během práce.

  4. Nepravidelná pracovní doba či třísměnný provoz. Další ze starostí, které na vás den co den číhají. Pokud máte nepravidelnou pracovní dobu, netřeba mít nervy a třeba zatnout pořádně zuby. Přece jen práce šlechtí tělo i duši a v první řadě vyděláváte peníze kvůli vašim potřebám. Všechno má své světlé stránky a na to třeba vždy myslet.

 

Co říkají psychologové na aktuální situaci alkoholismu v práci?

Hlavní a nejvážnější problém je jednoznačně dostupnost alkoholu na pracovišti a jeho tolerance. Zaměstnavatelé by se měli postarat například o podávání nealkoholických nápojů a lidé, kteří mají stresující pozice, by měly absolvovat relaxační programy. Psychika je klíčový faktor nejen v osobním životě, ale i v profesionálním působení každého lidského jedince.

 

Co způsobuje alkohol na pracovišti?

Jedním slovem - PROBLÉM! Alkohol na pracovišti může způsobit nejen zdravotní nehody, ale pomáhá i k lidským, resp. společenským rozvratem mezi zaměstnanci. Vaše motorické schopnosti či úsudek klesají a nemusíte podávat dobré výkony, jaké se od vás očekávají. Rovněž bezpečnost není na úrovni a v nejhorším případě může vzniknout závislost na alkoholu a tehdy vám zbývá buď opustit práci, nebo absolvovat odvykací program. Alkoholici v práci se snaží získat lidi na svou stranu. Činnosti jako snažení, disciplína v práci či plnění povinností nejednou nedodržují.