Makáme naplno! Objednávky expedujeme do 24 hodin!

Porovnání produktů CAOS CA05FS a Alcoscan AL7000

Porovnání produktů CAOS CA05FS a Alcoscan AL7000

Pokračujeme v sérii článků, ve kterých porovnáváme jednotlivé alkohol testery mezi sebou. V předchozím článku jsme proti sobě postavili Alcovisor Mars v2 a Alkohit X60. Dnes budeme opět porovnávat zařízení, ktere jsou z kategorie osobních alkohol testerů. Konkrétně půjde testery CAOS CA05FS a Alcoscan AL7000. Účelem této série je přiblížit rozdíl mezi jednotlivými přístroji. Věříme, že v případě nerozhodnosti Vám tyto články poradí. Samozřejmě, v případě jakýchkoliv otázek nás můžete kontaktovat a my Vám s radostí poradíme.

 

CAOS CA05FS

 + velmi jednoduché ovládání

+ perfektní poměr cena / výkon

+ počítadlo měření

- není vhodný pro vysoký počet měření

- nižší rozsah měření

 

Alcoscan AL7000

+ uživatelem vyměnitelný senzor

+ jednoduché ovládání

- životnost senzoru cca 1 rok

- zastaralý polovodičový senzor

- velká spotřeba energie – nízká výdrž baterií

- nutnost zahřívání senzoru – velmi pomalá příprava k měření

 

CA05FS

CAOS CA05FS patří k základním modelům výrobce CAOS. Je to velmi lehký tester (a to i s bateriemi) s kompaktními rozměry. Kromě svého primárního účelu nenabízí žádnou přídavnou funkci jako například paměť měření, nebo připojení k telefonu, tiskárně či PC. Má jednoduchý podsvícený digitální displej a výsledek zobrazuje na dvě desetinná místa. Napájí se dvěma AAA alkalickými bateriemi. Celý tester se ovládá pouze jediným tlačítkem. Měřící rozsah má do 2,00 ‰ a čas přípravy k měření se pohybuje mezi 12 až 35 sekundami.

 

Alcoscan AL7000

 

Alcoscan AL7000 patřil svého času k nejoblíbenějším testerům s polovodičovým senzorem. Tento senzor se v případě potřeby dá jednoduše vyměnit samotným uživatelem. Vzhledem k vlastnostím polovodičového senzoru je ale třeba počítat s více nevýhodami, kvůli kterým se již v kvalitnějších typech testerů prakticky nevyskytuje. V první řadě je to vysoký čas přípravy k měření - cca. 1 minuta. Tento senzor potřebuje i více energie pro své zahřátí, tím pádem jedna sada baterií poskytne energii pouze pro přibližně 150 měření. Polovodičové senzory jsou navíc méně přesné a mnohem rychleji degradují. Je tedy běžné, že takový senzor vydrží rok - dva a pak je ho potřeba vyměnit. V takovém případě nepomůže ani kalibrace.

 

 

Porovnání CAOS CA05FS a Alcoscan AL7000

 

CAOS CA05FS

Alcoscan AL7000

Elektrochemický senzor

Ano

Ne

Přesnost měření

+-10%

+-10%

Provozní teplota

+5°C - +40°C

+10°C - +40°C

Skladovací teplota

0 - +40°C

+10°C - +40°C

Čas přípravy k měření

12-35 sekund

cca. 1 minuta

Provozní doba baterií

300 měření

150 měření

Uživatelem vyměnitelný senzor

Ne

Ano

 

Při porovnání testerů jsou vidět určité rozdíly. Nejmarkantnější rozdíl spočívá v použití senzoru. V dnešní době již velmi málo používané polovodičové senzory mají rychlou ztrátu přesnosti. Rovněž jsou energeticky velmi náročné a senzor se musí zahřát, aby věděl provést měření. To vyžaduje jistou dávku trpělivosti od uživatele. Výsledky podléhají zkreslení vlivem jídla nebo okolním prostředím mnohem více než je tomu u technologicky pokročilejším elektrochemických senzorů. Na druhé straně AL7000 nabízí jednoduchou výměnu senzoru uživatelem v případě potřeby. Při CA05FS by muselo jít při takové výměně o servisní zásah. Je ale třeba vysvětlit, že jeho pokročilý elektrochemický senzor toho vydrží mnohem více.

 

Zejména díky použití elektrochemického senzoru je spolehlivějším alkohol testerem CA05FS. Má nižší rozsah měření jako AL7000 (o 2 ‰), což je ale pro základní zjištění zbytkového alkoholu před jízdou plně dostačující. Také reakční čas při CA05FS je mnohem kratší a vyhodnocení samotné dechové zkoušky nezabere mnoho času.